A fotóklub 1958 novemberében alakult meg. Az alakuló ülésen 26 hivatásos és amatőr fotós vett részt. Az alapító tagok főbb célkitűzései között szerepelt a megyében lévő fotósok, fotóscsoportok tevékenységének összefogása, szakmai erősítése, a bemutatkozás feltételeinek megteremtése és a fotózás, a fotókultúra népszerűsítése. A fotóklub elnöke KÖRMENDI Károly (Körmendi tanár úr, Körmendi Karcsi bácsi), a Gárdonyi Gimnázium tanára lett.
A Tanár úr a fotóklub életének szervezésén túl, az országos fotósélet tevékeny résztvevője volt. A fotózással kapcsolatos cikkei a Fotó újságban, és a Népművelési Intézet kiadványaiban jelentek meg. Számos képe jelent meg a Népújságban és a Tudósítóban. Nyugdíjba vonulásáig vezette a fotóklubot és segítette a fotósok munkáját.
Ezt követően 1968 és 2001 között FEJÉR ISTVÁN fotóművész irányította a fotóklub életét. Az ő munkássága révén sok fiatal ismerte és szerette meg a fotózást. Jelentős azoknak a száma is, akik hivatásul választották a fotózást. Ő kezdeményezte a szabadtéri fotókiállításokat, melyek révén az egri lakosok megismerhették a fotóklub tevékenységét.
Az elmúlt 55 évben a fotóklub rendszeresen részt vett a fotós élet szervezésében. Már 43 éve szervezzük az „Észak-magyarországi Fotóművészeti Szemlét, a Miskolci Fotóklubbal és a Nógrádi Fotóklubbal közösen. Ezeken a pályázatokon mindig sikeresen szerepelnek a fotóklub tagjai. Az ”Egri Fotóművészeti Alkotótábort” 2013-ban már a XX. alkalommal rendeztük meg. Az elmúlt hat évben erdélyi, szlovákiai és újvidéki fotós barátaink részvételével nemzetközivé bővült a fotóstábor.
A fotóklub egyik alapító tagja az 1983-ban létrejött Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ).
Rendszeresen részt veszünk a külföldi és hazai fotóbemutatókon és pályázatokon. Képein kiállításra kerültek Erdélyben, Szlovákiában, Lengyelországban, Szerbiában és Franciaországban. A franciaországi Maconban rendezett fotópályázaton a fotóklub III. helyezést ért el.
A MAFOSZ SZALONON 2012-ben kollekciónkkal a II. helyezést értük el, és a MAFOSZ Elnöksége KONKOLY-THEGE MIKLÓS PLAKETTEL tüntette ki a fotóklubot.
A fotóklub heti rendszerességgel, péntek 19-21 óráig tartja a foglalkozásait a Bartakovics Béla Közösségi Ház 104-es számú termében.

Demeter Pál, MAFOSZ diplomás fotóművész
a Heves Megyei Fotóklub vezetője